Ik bied je een offerte aan

Offerte

Voordat je aan een opdracht begint, moet je alle afspraken bevestigen in een offerte. En dan moet je erop letten dat de offerte is ondertekend en in jouw bezit voordat je daadwerkelijk begint. Meteen je algemene voorwaarden erbij stoppen, zodat die ook bekend zijn. Als je het zo ziet staan, lijkt het wel of een offerte vooral gaat om het uitsluiten van dingen die mis kunnen gaan.

 

Aanbieding

Een ander woord voor offerte is aanbieding. Dat klinkt meer als  een vriendendienst. Aan de opdrachtgever wordt een voorstel gedaan om een bepaald werk of taak uit te voeren, of een product te leveren. Het mooie hiervan is dat je toon ook vriendelijk is: je gaat iets geven! Voel je het verschil?

Stel dat ik voor jou een mooi sjabloon ga maken voor je brieven , dat je dan keer op keer kunt gebruiken.

In een offerte krijg je een opsomming van wat ik daarvoor van jou nodig heb aan gegevens. Hoe ik het ga aanpakken, hoeveel tijd het kost, wanneer het klaar zal zijn en zo meer. En hier hangt dan een prijskaartje aan met mijn voorwaarden hoe ik het ga leveren.

 

Als ik je een aanbieding doe, is het net wat meer vrijblijvend. Dan bedenk en verwoord ik ook wat je ermee kunt zodra ik je het sjabloon lever. Dan is het uiteindelijke resultaat het hoofdingrediënt. Als onderbouwing vertel ik ook nog wel hoe ik het ga doen en welke voorwaarden er zijn.

 

Afspraak is afspraak

Wat spreek je nou precies af in een offerte?  Dat is vaak een opsomming van  feiten: wat, wanneer, hoe lang, hoe duur.

Ik zet er het liefst in wat de vraag is van de opdrachtgever en wat het resultaat is dat de opdrachtgever wil krijgen. Het geeft heel veel plezier om iemand blij te maken doordat je levert waar de ander op zit te wachten. Behalve voldoening achteraf is er bij het uitvoeren van het werk ook extra enthousiasme over het feit dat je nou precies datgene doet wat gevraagd wordt.

 

Ondertekenen

In het Nederlandse recht sta je zoveel sterker met geparafeerde en ondertekende papieren. Ik zie een ondertekening als een naam in een poëziealbum. Weet je nog hoe blij je was als iemand wat in je album had geschreven. En liefst zo mooi mogelijk geschreven! Nou, dat wil je dan natuurlijk terugdoen.

 

Van offerte naar opdracht

Als het goed gaat, dan volgt op een offerte (of aanbieding) een opdracht! Dan kun je echt aan de slag. Werk je precies volgens je offerte, dan staat het eindresultaat al tevoren vast. Je hebt daarin namelijk omschreven het proces en het eindresultaat.

 

Vanuit de aanbiedingsgedachte heb je een vrije opdracht. Je voldoet aan de vraag, maar levert er ‑ extra – nog wat persoonlijks aan toe. Want je doet het voor een vriend voor wie je wat wilt terugdoen.

 

Klaar!

En dan is daar het moment waarop je de klus geklaard hebt en je product aflevert. Je stuurt je declaratie, die wordt betaald (want je hebt precies gedaan wat je hebt beloofd) en op naar de volgende klus. Goed gedaan!

 

Of: je biedt je eindresultaat aan (inclusief declaratie) en ontvangt als dank je beloning. En als extra heb je voortaan nog steeds dat gevoel van het poëziealbum: in het boekje staat voor eeuwig jouw kunstwerkje. Opdrachtgever blij, jij blij.

Dus: vraag om de aanbieding van Hart voor regelen.

Comments

  1. Wow, wat heb je dit mooi verwoord Mientje!
    Hoe een stijve, officiële offerte alleen al door er een andere naam aan te geven en er anders tegenaan te kijken kan veranderen in iets dat leuk is om te geven en om te ontvangen! Nu weet ik het zeker: Ik maak geen offertes meer 🙂

Leave a Reply